Skupina Arca Capital převzala kontrolu nad společností KGI Global Investments. Kvůli podezření z trestné činnosti a hospodaření této společnosti v ní zahájila audit

17. 02. 2021

PRAHA – Skupina Arca Capital převzala kontrolu nad společností KGI Global Investments a.s. Důvodem tohoto kroku je nezaplacení kupní ceny ze strany Pavola Krúpy, který společnost v roce 2018 odkoupil. V současné době se Pavol Krúpa ke společnosti KGI Global Investments nehlásí. S ohledem na zapojení KGI Global Investments a.s. do možné trestné činnosti včetně vydírání na území USA byl v této společnosti ve spolupráci s partnery zahájen forenzní audit. Jeho cílem je shromáždění důkazů o této činnosti. Skupina Arca již avizovala, že americkým úřadům při vyšetřování nekalé činnosti Pavola Krúpy poskytne součinnost.

„Již dříve jsme dali jasně najevo, že se podobné praktiky naprosto neslučují s podnikáním skupiny Arca. Sami jsme terčem podobných útoků již několik měsíců. Jsme připraveni poskytnout součinnost orgánům činným v trestním řízení nejen na území České republiky, Slovenska i Spojených států,“ vysvětluje majoritní akcionář skupiny Arca Rastislav Velič a dodává: „Pokud audit ukáže, že společnost KGI Global Investments byla zapojena do aktivit, jako je vydírání, zneužívání informací v obchodním styku či podvod, poskytneme jeho výsledky orgánům činným v trestním řízení.“

Proti bývalému akcionáři skupiny Arca Pavolu Krúpovi je u federálního soudu v Jižní Karolíně vedeno soudní řízení ve věci vydírání podnikatele Zdeňka Bakaly. Ten od Krúpy požaduje více než 76 milionů dolarů jako náhradu způsobené škody a právního zastoupení. V době, kdy mělo dojít ke spáchání skutků, řídil Pavol Krúpa společnosti KGI Global Investments a Arca Capital Bohemia a existuje tak podezření, že svým jednáním poškodil i celou skupinu Arca Capital.

Z veřejně dostupných zdrojů, jakož i ze samotného dosavadního řízení před federálním soudem (Bakala v. Krupa et al 9: 18-cv-02590) vyplývá, že Pavol Krúpa měl za ukončení agresivní a štvavé kampaně, jejíž součástí byly výhrůžky, šikanózní maily, placené demonstrace i maření podnikatelských aktivit, požadovat 500 mil. Kč.

Organizátory této kampaně měli být kromě Krúpy i jeho nejbližší spolupracovníci, a to synovec Juraj Krúpa a mluvčí KGI, a.s., Barbora Hanáková. Ti měli v komunikaci s majitelem agentury Crowds on Demand označit Krúpu za svého „bosse“ a posílat mu přímé instrukce. Majitel agentury Adam Swart se k realizaci této kampaně přiznal. Uvedl mimo jiné, že jeho agentura byla najata firmou Krupa Global Investments, kterou řídí Pavol Krúpa, aby vedla nepřátelskou kampaň proti panu Bakalovi. Crowds on Demand dostávala pokyny k vedení této kampaně výhradně od jeho spolupracovníků. (https://www.apologytobakala.com/)

Audit se soustředí také na celkové obchodní aktivity společnosti. Od roku 2018, kdy společnost převzal Pavol Krúpa, totiž tato společnost a její dceřiné společnosti vydávaly dluhopisy v objemu stovek milionu korun. A tyto závazky nejsou vypořádané. Společnost KGI Global Investments tak pravděpodobně skončí v insolvenci.