Informace o valné hromadě společnosti Arca Investments

12. 01. 2021

Dne 18. ledna 2021 proběhne valná hromada společnosti Arca Investments. Společnost spolupracuje se zahraničním partnerem a předními ekonomickými a právními experty z České republiky a Slovenska na přípravě své reorganizace. Tou bude řešit situaci, do které se dostala vlivem pandemie covid-19 a následných restriktivních opatření. Žádost o povolení své reorganizace Arca Investments již předložila Městskému soudu v Praze.

Na řádné valné hromadě proběhne především volba členů dozorčí rady. Hlasovat se bude také o změně stanov reagující na rezignaci dvou členů představenstva – předseda představenstva bude moci i nadále jednat samostatně. Fakticky ale nedojde ke žádné změně stanov nebo rozšíření jeho pravomocí. Rastislav Velič byl jako člen a od března roku 2018 také předseda představenstva společnosti Arca Investments oprávněn jednat ve jménu společnosti samostatně.

Projednáván bude také návrh minoritního akcionáře Petera Krištofoviče na zvolení nového představenstva společnosti. Do něj místo majoritního vlastníka Arca Investments Rastislava Veliče navrhuje sebe a Pavola Krúpu. Ani jeden z obou navrhovaných se ale na rozvoji společnosti nepodílí a oba mají vůči společnosti nesplacené závazky. „O návrhu minoritního akcionáře budeme hlasovat stejně jako o všech ostatních bodech. Ve vedení společnosti ale neočekáváme žádné změny. Již několik měsíců totiž usilovně pracujeme na reorganizaci naší společnosti. Tu připravujeme tak, abychom našim věřitelům zajistili více než 50% návratnost jejich pohledávek a naší společnosti vlili novou krev do žil. S tím nám pomáhají ti nejlepší právní a ekonomičtí odborníci z České republiky i Slovenska a silný zahraniční investor. Městský soud v Praze jsme již požádali o povolení reorganizace“ vysvětluje majoritní vlastník společnosti Arca Investments Rastislav Velič.

„Zároveň vnímáme jako naprosto nemyslitelné, aby byly do představenstva jmenovány osoby, které mají vůči naší společnosti značné finanční závazky a dlouhodobě ji nejen mediálně poškozují, případně je proti nim u Federálního soudu Spojených států vedeno soudní řízení pro vydírání a náhradu škody ve výši téměř dvou miliard korun,“ doplňuje.

Autor: Arca Capital,