Arca Capital Slovakia předložila restrukturalizační plán. Nezabezpečeným věřitelům zajistí 67 % hodnoty jejich pohledávek

13. 09. 2021

Společnost Arca Capital Slovakia předložila 10. 9. 2021 věřitelskému výboru svůj restrukturalizační plán. Ten nezabezpečeným věřitelům zajistí uspokojení pohledávek ve výši 67 % v průběhu pěti let. Pokud by členové věřitelského výboru restrukturalizaci nepodpořili a rozhodli se pro konkurs, věřitelé by získali pouze cca 22 procent svých pohledávek, a to v delším období než při restrukturalizaci.

„Jsme velmi rádi, že se podařilo připravit restrukturalizační plán, díky kterému dokážeme uspokojit své věřitele v takto vysoké míře a v přijatelném čase,“ přibližuje člen představenstva Arca Capital Slovakia, a.s. Henrich Kiš a dodává: „Další krok je nyní na věřitelském výboru. Jsme ale přesvědčení, že jeho členové rozhodnou ve prospěch více než 6 500 našich věřitelů a restrukturalizaci podpoří. Alternativou je pouze konkurs, který by věřitelům přinesl přibližně třikrát nižší uspokojení než restrukturalizace. Pro konkurs ale neexistuje žádný racionální důvod.“

Pětičlenný věřitelský výbor tvoří Slovenská sporiteľňa, a.s., Asset Management Slovenskej sporiteľne, správ. spol., a.s., Privatbanka, a.s., Vladimír Kozový a Ľudovít Olejár oba zastoupeni společností Advokátska kancelária FARDOUS PARTNERS s.r.o. O předloženém restrukturalizačním plánu bude poprvé rozhodnuto věřitelským výborem do 15 dní ode dne jeho předložení, a to jeho schválením, zamítnutím, nebo vrácením na propracování.

Hlavními pilíři plánu jsou konsolidace a další rozvoj sektorů energetiky, automotive a retailu a jejich příprava na vstup strategických partnerů v průběhu následujících max. 5 let, přičemž zbytná aktiva budou po konsolidaci zpeněžena. Tento postup zajistí uspokojení pohledávek nezabezpečeným věřitelům ve výši 67 %, tedy trojnásobně víc než jen pouhý zdlouhavý rozprodej aktiv v případě konkursu s odhadovaným výnosem 22%.