Arca Capital nabídla součinnost americkým úřadům

19. 01. 2021

PRAHA – Skupina Arca Capital poskytne součinnost americkým úřadům při vyšetřování nekalé činnosti Pavola Krúpy, bývalého akcionáře investiční skupiny. Proti němu je u federálního soudu v Jižní Karolíně vedeno soudní řízení ve věci vydírání podnikatele Zdeňka Bakaly. Ten od Krúpy požaduje více než 76 milionů dolarů jako náhradu způsobené škody a právního zastoupení.

V době, kdy mělo dojít ke spáchání skutků, řídil Pavol Krúpa společnost Arca Capital Bohemia a existuje tak podezření, že svým jednáním poškodil i celou skupinu Arca Capital.

„Je nepřípustné, aby takové jednání vykazující znaky trestného činu vydírání zůstalo nepovšimnuto. Chceme zabránit tomu, aby se takové praktiky opakovaly, protože obdobným útokům ze strany bývalého akcionáře čelí několik měsíců i skupina Arca Capital. Jsme proto připraveni poskytnout součinnost orgánům činným v trestním řízení nejen na území České republiky, Slovenska i Spojených států," vysvětluje majoritní akcionář skupiny Arca Capital, Rastislav Velič. "Protože máme závažné podezření, že na tyto protiprávní aktivity pan Krúpa použil i prostředky společnosti Arca Capital Bohemia, prověřujeme tyto skutečnosti v rámci probíhajícího hloubkového auditu," dodává Rastislav Velič.

Z veřejně dostupných zdrojů, jakož i ze samotného dosavadního řízení před federálním soudem (Bakala v. Krupa et al 9: 18-cv-02590) vyplývá, že P. Krúpa měl za ukončení agresivní a štvavé kampaně, jejíž součástí byly výhrůžky, šikanózní maily, placené demonstrace, jakož i maření do podnikatelských aktivit, požadovat 500 mil. Kč.

Organizátory této kampaně měli být kromě Krúpy i jeho nejbližší spolupracovníci, a to synovec Juraj Krúpa a mluvčí KGI, a.s. Barbora Hanáková. Ti měli v komunikaci s majitelem agentury Crowds on Demand označit Krúpu za svého "bosse" a posílat mu přímé instrukce. Majitel agentury Adam Swart se k realizaci této kampaně přiznal. Uvedl mj., že jeho agentura byla najata firmou Krupa Global Investments, kterou řídí Pavol Krúpa, aby vedla nepřátelskou kampaň proti panu Bakalovi. Crowds on Demand dostávala pokyny k vedení této kampaně výhradně od jeho spolupracovníků. (https://www.apologytobakala.com/)

Autor: Arca Capital,